ilköğretin 5. sınıf ögrencilernin zihinden hesapVEtahmin becerilerinin geliştirilmesi
İLKÖĞRETİM 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ZİHİNDEN HESAP VE TAHMİN BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Yeliz YAZGAN, Jale BİNTAŞ, Murat ALTUN Uludağ Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, BURSA
ÖZET: Okul matematik programlarının temel amaçlarından biri, zihinden hesabın ve tahmin etmenin geliştirilmesidir. Bunun başlıca nedeni zihinden hesap ve tahminin tek başına bir hesaplama biçimi olması ve yazılı hesaba göre daha çok kullanılmasıdır. Ayrıca zihinden ve tahmini hesaptan, yazılı hesabın doğruluğunun kontrol edilmesinde de yararlanılmaktadır. Bu bakımdan bu araştırmada çalışma konusu olarak zihinden hesap ve tahmin seçilmiştir. Araştırma kapsamında, Bursa İnönü İlköğretim Okulu’nun bir 5. sınıfında zihinden hesap ve tahmini geliştirici, 8 haftalık bir eğitimuygulanmıştır. Bu eğitimde öğrencilerin kendi stratejilerini geliştirmeleri ve uygulamaları hedef alınmıştır. Öğrencilerin zihinden hesap ve tahmin açısından gelişimleri ön test, son test ve kalıcılık testi ile takip edilmiştir. Bu testlerden elde edilen sonuçlar SPSS programındaki tek yönlü varyans analizi ve t testi ile test edilmiş, zihinden hesap ve tahmin becerilerinin eğitimle geliştirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.